Walka z GMO

Ostatnimi czasy naprawdę głośno zrobiło się na temat genetycznie modyfikowanej żywności. Mówi się o tym, że jeśli taki rodzaj żywności będzie miał miejsce w naszych sklepach, nie wiadomo jakie będzie miało to konsekwencje w naszym życiu. Mówi się o nowotworach, o różnym rodzaju chorób, które mogą być powodowane. Jednak jaka jest prawda? Profesorowie twierdzą, że nijak ma się to do prawdy. Tak bardzo oburzono się na temat GMO, ponieważ to by sprawiło, że wiele firm zostałoby zamkniętych i niepotrzebnych. Genetycznie modyfikowana żywność lepiej by się rozwijała z racji tego, że nie posiadałaby wad. Co jest dowodem na to, że genetycznie modyfikowana żywność nie szkodzi? Przede wszystkim soja. Jest to roślina, która jest modyfikowana wszędzie, a Japończycy, którzy ją spożywają w ogromnych ilościach (na przykład sushi podaje się obowiązkowo z sosem sojowym) są najzdrowsi na świecie. Ponadto nasze kury są żywione pasza właśnie z soi. Każdy z nas zatem żywi się kurczakami, które spożywały soję. Tu właśnie mamy dowód na to, że po prostu GMO nie powoduje takich drastycznych skutków jakie nagłaśnia się w mediach. Owszem, może lepiej jest spożywać ekologiczną żywność, ale nie jest regułą, że GMO jest takie straszne jak je malują. Poczytajmy, sprawdźmy i popytajmy uczonych, aby powiedzieli nas co takiego jest na rzeczy.

Both comments and pings are currently closed.