Niebezpieczeństwo od podkładem absorpcyjnych

Ponieważ podkładki absorpcyjne biorą bardzo dużo wody z mięsa, co więcej mogą one wydzielać niebezpieczne substancje chemiczne – oznacza to, że mięso może się okazać po prostu niebezpieczne dla naszego organizmu. Chodzi tutaj o jednorazowe podkładki, które są okalane folią termokurczliwą – to tak pakowane jest mięso. Zawierają one odpowiedni smak, zapach oraz wygląd – ten efekt jest zapewniony dzięki polikrynalowi sodu. Właśnie dlatego nic nie wycieka z opakowania, ale czy to jest dla nas zdrowe? Od niedawno przestano stosować podkładki, które były pokrywane bibułą celulozową. Teraz jednak mogą one wchłaniać zdecydowanie większą ilość cieczy przez odpowiednie – niestety trujące dla ludzkiego organizmu – związki chemiczne. Prawda jest taka, że ludzie wiedzą na ten temat coraz mniej, ponieważ szum dotyczący tego, czy podkładki pod mięsem są zdrowe czy nie jest głośny, ale niezbyt bogaty w rzetelne informacje. Najlepszym rozwiązaniem jest jednak przyjrzenie się wynikom wielu badań przeprowadzonych przez Państwowy Zakład Higieny oraz European Food Safety Authority. Smutne jest to, że zwykli konsumenci, których zdrowie jest narażone są tak przerażeni tym faktem, że nie można się tak naprawdę niczego dowiedzieć na ten temat coraz częściej decydują się na wegetarianizm – dla swojego bezpieczeństwa.

Both comments and pings are currently closed.